Over geluk, wijsheid, nieuwe kansen en doorzettingsvermogen.

Een nieuw jaar is het startpunt voor veranderingen. Vaak wordt er dan gedacht aan geluk, gezondheid, wijsheid, inkomen en sociale contacten. Het is ‘meer-van-meer’ of ‘meer-van-anders’. Ideeën en mooie actielijstjes, met de intentie om het echt allemaal uit te voeren. Helaas slaagt niet iedereen er in om een voorgenomen verandering vast te houden en het doel te realiseren.

Ik heb dat ook. Elk jaar wil ik in het nieuwe jaar dingen anders doen. En dan loopt ik tegen mijn eigen weerstand aan en bedenk redenen (excuses… of  smoesjes…) om iets niet te doen. Zo ben ik al jaren bezig met een gezonde leefstijl, die noodzakelijk is om mijn energie goed te verdelen. Gezonde voeding lukt mij heel goed, maar sporten moet regelmatiger. Door al mijn creatieve ideeën is voldoende nachtrust belangrijk, maar het is soms lastig om daar aan toe te geven.

Nieuwe ervaringen krijg je door een nieuwe weg in te slaan. Je ontwikkelt jezelf voortdurend. Het is fijn als het optimale uit het leven gehaald kan worden. Voor een groot deel draait dit om bewuste keuzes en hoe je met die keuzes om gaat. Toch doen we dingen anders of we laten kansen voorbij gaan. Achteraf voelen we spijt en teleurstelling dat we niet hebben doorgezet. Wachten op een ‘bijzonder’ moment is ook jezelf tegenhouden. In feite moeten we elk moment bijzonder maken.

Waarom laten we kansen voorbij gaan en voelen we achteraf spijt dat we niet hebben doorgezet?

We ervaren allemaal ongemak en onzekerheid, maar ook teleurstelling in verschillende dingen. We voelen weerstand bij nieuwe dingen en we willen ons niet ongemakkelijk voelen. Gedrag en gevoel kunnen er daarom op gericht zijn om in de comfortzone te blijven.

Door te zorgen dat we bekende activiteiten doen, krijgen we ook de ‘bekende-kansen’ en de ‘bekende-resultaten’ binnen de comfortzone. Maar omdat comfortzones betrekkelijk klein zijn, missen we ook de nieuwe en mooie ervaringen van het leven.

Iets ‘niet-doen’, ‘uitstellen’ of gewoon ‘uit je systeem’ halen lijkt een veilige manier. Maar geen actie is ook actie en wel degelijk een keuze;  in feite is het jezelf negeren en je niet tot recht laten komen in wat je echt wilt. Dit leidt achteraf tot een gevoel van teleurstelling en spijt.

Welke kansen laat je hiermee liggen?

Denk er eens over na…  Een kans voor verandering die je hebt laten liggen. Die ene persoon die je nooit hebt gebeld. De relatie die je niet hebt gekoesterd. Belangrijke woorden die je onuitgesproken hebt gelaten. Leefstijl veranderingen en gezonde voeding. Mediteren. Dat creatieve idee dat je graag wilt uitvoeren. Maar ook focussen op een moeilijke taak of nee-zeggen tegen anderen.

Het leven gaat over jezelf vertrouwen en kansen nemen. Over geluk vinden, maar soms ook verliezen. Leren van ervaringen, opnieuw beginnen en beseffen dat elke stap de moeite waard is. De intentie om iets te veranderen is niet genoeg. Je moet bereid zijn om die stap te zetten. Volg je passie en neem stappen die nodig zijn. Vertrouwen hebben in jezelf is de kracht van doorzettingsvermogen.

 

7  TIPS: Hoe je van intentie een succesvolle actie maakt

 

#1 Daag jezelf uit.  Zekerheden en controle bieden je een tijdje houvast. Iets vanuit een andere invalshoek bekijken kan bedreigend lijken maar in werkelijkheid maakt het je sterker. Je stapt uit je comfortzone en opent jezelf voor nieuwe ideeën, ervaringen en mogelijkheden.

Dat wat je denkt wordt jouw waarheid. Denken en gedrag zijn met elkaar verbonden. Als jouw gewoonten in denken en gedrag je niet helpen, doen ze pijn en er volgt teleurstelling, ontevredenheid en verlies van motivatie. Dat betekent dat het tijd is tijd voor verandering.

Houd vast aan jouw kernwaarden en zoek naar manieren om je huidige inzichten over het leven een gezonde uitdaging te bieden. Verras jezelf.

#2 Verander stressvolle gedachten.  Een deel van je leven wordt bepaald door omstandigheden die je niet of nooit kunt beheersen, terwijl het grootste deel van je leven wordt bepaald door hoe je op deze omstandigheden reageert. Het realiseren van de waarheid is confronterend. Je moet dan accepteren dat je iets niet (altijd) kunt veranderen, of soms niet snel genoeg.

Je kunt wel kiezen voor een mindset die je helpt te veranderen. Het is jezelf toestaan om verder te groeien,  verder gaan dan de controle te willen hebben op iets dat vaak onmogelijk is.

Als je stressvolle gedachten hebt, vraag dan jezelf af wie je zou zijn en wat je anders zou doen als je die beperkende gedachten verandert? Meer hierover kun je vinden in de e-course: 7 manieren om je mindset in vorm te krijgen.

#3 Kies voor positief denken. Niet alleen geeft positief denken een mooiere kijk op het leven, je voelt je ook vitaler. Negatief denken maakt ziek en heeft effect op lichamelijk en geestelijk functioneren. Natuurlijk is niet alles in het leven om vrolijk van te worden. Kijk maar naar het (wereld) nieuws, in je sociale netwerk op relatie- en werkgebied en je ziet dat niet alles een pretje is. Maar maakt het je leven prettiger als je alles van de zwarte kant bekijkt?

Een valkuil is als je vaak teleurstellingen heb ervaren in je leven, verwachtingen hebt gehad over mensen en situaties. Je hebt hierdoor een negatieve kijk gekregen op het leven. Kies dan toch voor positief denken. Positief denken is te leren. Meer hierover in het Inspiratieboek.

#4 Werk aan je gezondheid. Je kunt er echt niet om heen. Lichaamsbeweging en gezonde voeding geven je een betere gezondheid en meer energie. Je voelt je gelukkiger en je straalt.

Als lichamelijke energie niet goed is afgestemd, wordt mentale energie (focus), emotionele energie (gevoelens) en spirituele energie (doel) negatief beïnvloed.

Mensen met een depressie die een gezonde levensstijl naleven (consistente lichaamsbeweging in combinatie met gezonde voeding) herstellen sneller en er is minder kans op terugval. Het gevoel van zelfvertrouwen en zelfwaardering verbetert significant.

#5 Doe elke dag iets moeilijks. Verwacht niet dat alles in het leven eenvoudig is, maar ga de uitdaging aan. Zie wat je (hebt) bereikt met jouw inspanningen en zie dit als een prestatie. Wees geduldig met jezelf. Besef dat geduld niet alleen gaat over wachten op het juiste moment, maar ook over het vermogen om de juiste houding aan te nemen, terwijl je aan je belangrijke doelen werkt.

Het is ook weten dat het de moeite waard is om moeilijke of nieuwe dingen te doen. Het zijn de zaken die het verschil maken tussen bestaan en leven, tussen het pad kennen en het pad echt bewandelen, tussen een leven van middelmatigheid en leven in vooruitgang en vervulling.

#6 Neem afstand van ongezonde relaties.  Of het nu gaat om vriendschappen of liefdesrelaties, elke relatie is een verbinding die gebaseerd is op wederkerigheid, veiligheid en vertrouwen.

Gezonde relaties worden gekenmerkt door bezorgdheid en oprechte interesse voor de gevoelens van de ander, empathie, begrip en tolerantie voor de eigenheid van karaktereigenschappen en het vermogen om een eigen aandeel te erkennen in conflicten. Dit is een verbinding waarvoor beiden moeite willen doen om die te koesteren.

In een ongezonde relatie vind je deze kenmerken niet terug. Integendeel, deze relaties worden in stand gehouden door eenzijdigheid. Het is daarom moeilijk om afstand te nemen van iemand om wie je geeft. Als iemand vaak is gekwetst is er de neiging om te denken in termen als ‘ wat-als’.  Maar de realiteit is zoals die is. Als een relatie pijn doet, en iemand keer op keer de ware aard laat zien, zeggen daden (of het ontbreken daarvan) echt meer dan mooie woorden. Gebruik ‘wat-als’ om te bekijken hoe jij je beter kunt voelen. Want ‘wat-als’….. jij leeft zonder die ongezonde invloed?  En ‘wat-als’ je nou juist die mensen tegenkomt die een gezonde relatie opbouwen met jou en je inspireren?

#7  Stel verwachtingen bij. Verwachtingen kunnen het leven erg lastig maken. Vooral ook omdat er aan die verwachtingen vaak overtuigingen zijn gekoppeld die voor jou bepalen hoe iets moet zijn of moet gaan. Leef in het nu en sta open voor wat er is.

Verwacht niet dat iedereen het met je eens is. Laat je daarom niet beïnvloeden door de mening van anderen. Sta achter je eigen beslissingen. Verwacht er geen goedkeuring voor, anders ga jij je steeds verdedigen wie je bent.

Niemand weet wat jij denkt en jij weet niet wat een ander denkt. Verander niet van gedachten omdat een ander van jou verwacht dat jij je aanpast.

Verwacht niet dat iedereen je (altijd) leuk of aardig vindt. Dat is nu eenmaal niet zo. Jij hoeft ook niet iedereen leuk of aardig te vinden. Jij bent wie je bent.

Verwacht niet dat het juiste moment alleen een bijzonder moment moet zijn, maar maak zelf momenten bijzonder. Wacht niet af, doe wat je je hebt voorgenomen en laat je niet afleiden!

 

#tips #intenties #valkuilen #geluk #wijsheid #kansen #doorzettingsvermogen.

©Hanneke van den Berg


Sinds 2010 heb ik een succesvolle praktijk voor Coaching, Counseling en Training. Ik bied werknemers, managers en professionals unieke programma’s voor stressmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ben ik de verbindende schakel tussen persoonlijk leiderschap, kwaliteit en vitaliteit. 

Verander je perspectieven en creëer een stressvrij en gezond leven!

#Persoonlijk  #Leiderschap  #Verbinding en #Identiteit 


 Like hier mijn facebookpagina!

Laat een reactie achter in het commentaarveld!


 

 

Comments

comments